1 op de 10 woonkredieten in 2015 afgesloten voor aankoop tweede verblijf.

geplaatst door op 05 Feb 2016 in geen tag geen reacties

Dat is een toename met 20 procent.
Wie leent om een tweede verblijf aan te kopen, doet dat op verbazingwekkend jonge leeftijd: gemiddeld op 42 jaar. Ter vergelijking: de gemiddelde leeftijd waarop een krediet om een woning aan te kopen wordt afgesloten bedraagt 37 jaar bij BNP Paribas.
Eveneens opmerkelijk: het bedrag dat wordt geleend, ligt hoger dan wat gemiddeld geleend wordt voor de aankoop van de gezinswoning. Dat gaat in tegen de verwachting dat wie een tweede verblijf koopt, de lening beperkt tot wat nodig is om het fiscale voordeel te optimaliseren. Wie leent voor een tweede verblijf, leent bij BNP Paribas daarvoor gemiddeld bijna 165.000 euro. Het gemiddelde leenbedrag voor de aankoop van de hoofdverblijfplaats bedraagt net geen 157.000 euro.
Ook als het geleende bedrag wordt afgezet tegen de aankoopprijs van de woning (quotiteit), blijkt dat nauwelijks te verschillen van het gemiddelde krediet. De quotiteit voor de aankoop van een tweede verblijf bedraagt 73%, tegenover 76% voor alle woonkredieten. Daarin zitten ook de woonkredieten van jongeren (onder 30 jaar) die met een gemiddelde quotiteit van 86% een veel groter deel van de aankoopprijs lenen en dus de gemiddelde quotiteit omhoogtrekken.
Kredieten voor een tweede verblijf worden gemiddeld aangegaan voor een looptijd van 198 maanden of 16,5 jaar. Dat is twee jaar korter dan de looptijd van het gemiddelde krediet, dat op 224 maanden wordt terugbetaald. Dat gemiddelde wordt echter wel naar beneden getrokken door de kortere looptijd van renovatiekredieten. Die waren in 2015 ontzettend populair met een groei van 15 procent. Van alle kredieten die vorig jaar bij BNP Paribas Fortis werden afgesloten (herfinancieringen buiten beschouwing gelaten), was 1 op de 3 bestemd voor renovatie. Zij hebben een gemiddelde looptijd van 199 maanden.
2015 opnieuw record
Na 2014 was 2015 opnieuw een recordjaar voor woonkredieten, het verschil is nu dat het over heel het jaar was. ‘Enkel de laatste maanden van 2015 zagen we opnieuw een herstel naar een normale situatie’, zegt kredietspecialiste Greet Van Criekingen. ‘2014 kwam traag op gang, maar dankzij een rush in de laatste maanden om nog te profiteren van de voordelige woonbonus werd het een recordjaar. In 2015 werd voor 29,5 miljard nieuwe kredieten toegestaan. Van die nieuwe woonkredieten werd 1 op de 4 afgesloten bij BNP Paribas Fortis.
De golf van herfinancieringen hield ook in 2015 aan. Bij BNP Paribas Fortis was 2 op de 3 toegestane kredieten een herfinanciering. Die herfinancieringen buiten beschouwing gelaten, waren vooral de renovatiekredieten in trek. De aankondiging dat vanaf 2016 21% btw betaald moet worden op de renovatie van een jonge woning, veroorzaakte een opstoot van dat soort kredieten.
Bron: Netto

Nog geen reacties.

Leave a Reply

*